dimecres, 22 d’abril del 2015

Tractament Miofascial.

Què és la fàscia?

A nivell intern del nostre cos cada òrgan, múscul, tendó, i les seves fibres, estan envoltats per un teixit conjuntiu al qual anomenem fàscia.
Aquest teixit forma com una segona pell a nivell intern, que envolta, uneix i dóna forma a tots els òrgans, glàndules, músculs, nervis i tendons, permetent la seva forma i mantenint-los en la seva correcta posició, i permetent també alhora la seva correcta funció.
El recorregut de la fàscia és continu i ininterromput al llarg de tot el cos, des del cap fins la punta del dit gros de peu. Per tant interconnecta internament tots els components i parts del cos.


La disfunció miofascial

Una caiguda, un cop, una intervenció quirúrgica, cicatrius internes i externes, postures inadequades i mantingudes en el temps, etc ... provoquen canvis en l’estructura del sistema fascial.  És el que anomenem disfunció miofascialAixò pot manifestar-se amb espasmes, tensions, contractures i disfuncions orgàniques.

Al ser un sistema continu i ininterromput que intercomunica els diferents components del cos, aquest canvi en la seva estructura, pot produir restriccions o alteracions inclús a altres parts del cos, allunyades de la zona on hi ha la lesió.


Per exemple:
- problemes a les mans produïts per lesions cervicals
- dolors lumbars causats per restrenyiment o altres problemes abdominals
- molèsties a l’espatlla dreta per una alteració a nivell de fetge
(...) 
entre altres exemples.




La inducció o alliberació miofascial

En els últims anys dins el camp de la fisioteràpia s'ha anat prenent conciència de la importància d'eliminar les restriccions del sistema fascial, i avui en dia hi ha nombrosos fisioterapeutes que utilizen aquesta tècnica.

I com es realitza? 
Segurament si has tingut algun telèfon fix amb cable, no inalàmbric, més d’una vegada t’haurà tocat desenrotllar-lo. El més segur és que l’hagis agafat per un extrem i mentre el mantenies enlaire, has deixat que el telèfon anés rodant fins estar completament desenrotllat.


Doncs una mica gràfic, però és el que fem amb la Inducció Miofascial
El fisioterapeuta aplica les mans al cos del pacient d’una forma determinada, amb l’objectiu de donar un estímul suau i superficial, que provocarà uns canvis fisico-químics a nivell del teixit i que li permetran “desenrotllar-se” mitjançant un moviment també suau però profund i alliberador. En tot moment el fisioterapeuta va acompanyant el moviment.
En resum. El fisioterapeuta dóna una informació, un estímul al cos, perquè aquest recuperi per si mateix el seu estat d’equilibri o homeòstasi.


Què podem tractar amb aquesta tècnica?

- dolors vertebrals (cervicàlgies, dorsalgies, lumbàlgies)
- problemes tendinosos
- espatlla dolorosa
- fibromiàlgia
- recuperació post-quirúrgica
- cicatrius
- fuetades cervicals
- tendinitis
- disfuncions de ATM
(...)


A Homeofisiocardedeu, en les sessions de fisioteràpia, combinem aquesta tècnica amb el massatge, la qualcosa augmenta el resultat  i el benefici de la sessió.