dissabte, 14 de maig del 2016

Rehabilitació o Recuperació

Llegint la definició de fisioteràpia a la wikipedia, m'he trobat aquests fragment que he volgut compartir, perquè és cert que com a infermera i fisioterapeuta moltes vegades he sentir aquesta expressió de "vaig a rehabilitació", o "ja m'han fet una tanda de rehabilitació”, o també "el trauma m'ha enviat a fer unes sessions de rehabilitació" ...... 

El correcte seria utilitzar la paraula fisioteràpia o bé recuperació, que és diferent de rehabilitació.

https://pixabay.com/es/masaje-terapia-relax-salud-1015568/
Això és el què diu la wiquipedia:

"Un error comú és considerar que fisioteràpia i rehabilitació és el mateix. No és exactament així. La rehabilitació és la recuperació física, psíquica, social i laboral, és a dir, la rehabilitació és la recuperació GLOBAL del malalt o lesionat.

La fisioteràpia només s'ocupa de la recuperació física. La rehabilitació, és per tant, un treball multidisciplinari. Es podria dir que en el procés de rehabilitació, intervé la fisioteràpia, però la fisioteràpia no és pas tota la rehabilitació hi intervenen a més altres especialitats: la logopèdia, la teràpia ocupacional, la psicologia, etc.

D'altra banda, com s'ha explicat anteriorment la fisioteràpia té dins de les seves funcions assistencials a més de la recuperació, la prevenció, per la qual cosa també podria dir-se que no tota la fisioteràpia és rehabilitació."   

Tampoc estic d'acord en què el fisioterapeuta només s'ocupa de la part física. 
Un fisioterapeuta amb una visió més holística, sap que darrera un dolor físic hi ha un dolor emocional no resolt i que s'expressa en el pla físic. Sap que el pla físic només és el botó d'alarma d'alguna cosa més profunda no expressada però que l'inconscient de la persona si que sap i li està mostrant en forma de dolor o molèstia física.

Així doncs... vas a rehabilitació o a recuperació?