dimarts, 24 de juliol del 2012

Aula d'introducció a l'acupuntura


El Col·legi d'Infermeria de Barcelona, des de la seva Comissió de Teràpies Naturals i Complementaries, ha estat organitzant aquest darrer any, tota una sèries d'aules per donar a conèixer diverses teràpies complementàries. Recentment es va organitzar una Aula d'Introducció a l'acupuntura. Aquí hi ha la noticia de la web del Col·legi d'Infermeria de Barcelona.

L’acupuntura, una teràpia per regular el cos, modular la immunitat i ajustar emocions
[dimecres, 18 de juliol de 2012]

L’acupuntura és una teràpia que s’emmarca en la medicina tradicional xinesa i que tot i que en el món occidental ha anat guanyant força des de fa temps, té el seu origen fa més de 5.000 anys, en l’etapa del Neolític. A través de l’inserció d’agulles i Sessió acupunturad’altres tècniques, aquesta tècnica ajuda a equilibrar el cos, modular la immunitat i ajustar les emocions de la persona.


Aquestes van ser algunes de les explicacions que els infermers Daniel Rivilla, Mar Caparrós i María Baeza, tots ells experts en acupuntura, van traslladar a les infermeres que el passat 5 de juliol van omplir una de les aules del COIB per assistir a la darrera Aula d’Introducció de coneixement i pràctica infermera en Teràpies Naturals que la Comissió de Teràpies Naturals i Complementàries ha organitzat aquest curs. 
La medicina tradicional xinesa sol vincular-se únicament a l’acupuntura, tot i que integra moltes d’altres tècniques, com la moxibustió, que consisteix en l’aplicació de calor en punts específics del cos, va explicar Daniel Rivilla, que va recordar que l’Organització Mundial de la Salut reconeix des de 1979 l’acupuntura com a mitjà terapèutic per curar 43 dolències.
L’acupuntura, seguint els principis de la medicina tradicional xinesa, treballa sobre la base del qi o energia i la necessitat d’equilibrar-la per evitar la malaltia. I ho fa a través de la inserció d’agulles en diverses parts del cos, però també integra d’altres estratègies com massatges, fitoteràpia, dietètica i l’aplicació de calor.

La teoria del ying i el yang
També basa la seva filosofia en la teoria del ying i el yang, dues forces oposades que estan en canvi i en conflicte permanent, però que, a la vegada, es complementen. Tots els òrgans del cos es poden classificar segons el sistema del ying i el yang i es relacionen, a la vegada, amb els cinc elements d’origen natural –foc, terra, metall, aigua i fusta-.
El sistema del ying i el yang ajuda els acupuntors a determinar la causa d’una malaltia, identificar els símptomes i aplicar, també, possibles tractaments per poder resoldre certes dolences que té la persona,  a qui se li ofereix “una mirada integral”, segons Rivilla.


Valoració energètica de la persona
És quan s’assoleix un equilibri perfecte entre el ying i el yang que s’assoleix l’estat energètic perfecte de la persona. Per tal de valorar la situació de la persona, l’acupuntor fa, des del primer moment, una valoració energètica de l’usuari.
A banda de la teoria del ying i el yang i dels cinc elements, els factors climàtics i patògens –com una alimentació inadequada, un treball o descans excessiu o un traumatisme- són d’altres aspectes que es contemplen a l’hora de realitzar aquest anàlisis energètic, va explicar Mar Caparrós.
Com cal actuar a l’hora d’aplicar l’acupuntura? L’ús d’agulles en determinats punts del cos, concretament en 14 meridians que es relacionen amb certs òrgans, facilita que el propi organisme alliberi endorfines i serotonina, va explicar María Baeza. Aquest fet explica la funció no només curativa, sinó també preventiva que té l’acupuntura.